Hawaii dag 17, Big Island – Oahu.

Söndag 17 april

Borta bra men ”hemma” bäst!


 

 

Äntligen är vi tillbaka på Oahu och i Honolulu och slipper på i en ryggsäck!!

Det ösregnade när vi kom tillbaka och vi var tvungna att gå och hämta våra väskor och sedan gå tillbaka med dem i ösregn. Vilket resulterade i att vi var ganska blöta…

ladda ned (5)

 

Ungefär såhär glad blev jag över att få se min packning igen.

ladda ned (3)

 

Jag delar rum med Rikke vilket känns jättebra. Vi har handlat frukost och övrig mat och ikväll blev det pizza i ugnen till kvällsmat då vi båda var väldigt trötta och helst bara vill ta en ordentlig dusch och sätta på oss några rea kläder.

ladda ned (2)

ladda ned

Imorgon är första dagen på universitetet, det blir spännande. Nu ska jag platta mitt hår(!) sedan blir det sängen. God Natt.


 

Hawaii dag 16, Big Island.

Lördag 16 april

Fridag


 

 

Idag hade vi fridag, vilket innebar att vi i princip kunde göra vad vi vill, fast inte riktigt ändå eftersom vi bor mitt ute i skogen. Men en del skulle åka till black sand beach och south point idag istället eftersom vi inte kunde göra det i torsdags när det var tänkt. En del ville bara vara hemma och slappa och vi var ett gäng som ville åka på zipline. Vi fick lämna kl 8:30 då vi skulle börja k 10.

Vi valde att gå all in och ta den långa ziplinen som var 7 st ziplines och det skulle ta 5 timmar med lunch inkluderat samt att man kunde bada i vattenfallet. Vi var lite nervösa eftersom vi inte riktigt visst vad som väntade oss. Vi fick börja med en väldigt liten bara för att få känna hur det kändes och hur vi skulle hålla osv. Den kändes verkligen fånigt liten. Sen gick vi vidare och började åka neråt. Jag har ju åkt en gång innan på kungsbygget så jag var beredd på riktigt stora zipliners.

Skärmklipp 2016-04-17 22.56.42

Skärmklipp 2016-04-17 22.55.52

Jag var faktiskt lite besviken på de första så de inte var så stora och insåg att den på kungsbygget nog är ganska bra ändå. Men de två sista var riktigt häftiga. Den första av de två började väldigt lugnt och sen åkte man ut över ett stup och man var plötsligt väldigt högt upp i luften. Den sista vi gjorde var väldigt stor och lite mer ä 1 km lång så man var i luften i ungefär 1,5 min. Man åkte över Big Islands störts vattenfall. Det var otroligt vatten och man var väldigt högt upp i luften. Man fick följa floden ut över vattenfallet och utsikten var helt otrolig. När vi var färdiga åkte vi tillbaka till kontoret och hämtade våra väskor. Sedan åkte vi till en privat strand med ett otroligt fint vattenfall. Platsen var så otroligt vacker och vi fick ha den helt för oss själva i flera timmar vilket kändes väldigt lyxigt. Vi åt lunch och sen badade vi i vattenfallet och solade på gräset. Det var skönt att inte vara så många, vi var bara 5 st på denna otroligt vackra plats så det var helt underbart!

ladda ned (10)

IMG_7769

ladda ned (12)

 

 

 

Vi fick även smaka guava frukt, lite speciell men god. Man kan äta hela skalet och allt på frukten men kärnorna var väldigt hårda så man ska inte bita på dem utan bara svälja dem.

ladda ned (9)

På kvällen åkte de som ville upp på vulkanen för att titta på skenet från lavan i den aktiva vulkanen. Jag tror de sa att detta är det enda stället i världen som du kan se detta på. Det var en häftig syn och egentligen ville mana bara gå ännu närmre och kika ner i själva vulkanen. På vissa ställen ångar det upp ur marken. Det är en otrolig värme som kommer från vulkanen så det är kanske tur att man inte får gå närmre.

ladda ned (8)

ladda ned (5)

 

Sen var det dags för lite fest hemma på hostellet. De som inte ville se lavan var redan igång och det spelades beer pong och en hel del andra spel.

 

ladda ned (19)

IMG_7806

 

ladda ned (6)

ladda ned

 

IMG_7799 (1)

 


 

Hawaii dag 15, Big Island.

Fredag 15 april.

Born of fire

Born of the sea.


 

Dagen idag har spenderats i en vulkanpark. Big Island består av två vulkaner, en stor och en liten, den stora är fortfarande aktiv. Vi fick börja med att se en film om vulkanerna, ön och om naturen. Sen skulle vi hikea genom kratern, när vi stor ovanför kratern kunde vi se röken från själva vulkanen som steg upp. Man får inte komma så nära att man kan se det på nära håll eftersom det är för farligt. Sen gick vi ner genom kratern. Lavastenen var väldigt ojämn på vissa ställen och helt slät på vissa. Kratern var otroligt stor och när man såg människorna uppifrån såg de verkligen ut som myror.

ladda ned (1)

ladda ned (6)

ladda ned (2)

 

ladda ned (4)

ladda ned (5)

ladda ned (8)

 

ladda ned (10)

ladda ned (11)

ladda ned (12)

ladda ned

Vi stannade mitt i och hade lunchpaus. Marken var väldigt varm, den värms upp både från vulkanen och av solen.

13010831_10204519065657099_4965420344014856141_n

När vi kom upp från kratern gick vi även ner genom en stor lava tube. Lava tube är tunnlar som har bildats av lavan som runnit genom och stelnat. Denna var väldigt stor, en av de största tror jag till och med.

 

Sen körde vi till kusten och tittade på utsikten, det var häftigt att se för man kunde se vattnet skifta färg väldigt tydligt från turkost till mörkblått. Vågorna var väldigt höga och när de slog mot klipporna så bildades det regnbågar.

 

ladda ned (15)

 

ladda ned (17)

Efter det körde vi hem och bytte om för att sedan köra upp på vulkanen igen för att se solnedgången och sedan kolla på stjärnorna. Solnedgången failade en del då det var otroligt dimmigt så vi såg ingenting.

ladda ned (14)

 

Vi trodde inte vi skulle kunna se några stjärnor heller men efter ett tag så skingrades molnen. Detta var ett av världens bästa ställen att se stjärnorna på. Vi träffade en väldigt trevlig kille som jobbade där som hade studerat i Norge i 6 månader så han tyckte det var roligt att vi var från Danmark och Sverige. Han berättade massor om stjärnorna och visade även några stjärnbilder. Jag kunde se Lejonet men den var den enda av stjärntecknen som jag visste hur det såg ut. Han pekade även på kräftan, Vattumannen och oxen men jag visste inte riktigt vad jag skulle titta efter även om han försökte förklara. Vi såg även Orions bälte och hela Orion väldigt tydligt. Även Karlavagnen fast den var på andra hållet här jämfört med hemma. På hawaiianska heter Karlavagnen Nahiko som betyder 7 stjärnor eftersom den består av 7 st stjärnor.

ladda ned (15)

De hade även ställt ut teleskop som man kunde titta genom, ett av dem ar inställt på månen, man kunde se det väldigt nära, man kunde till och med se någon krater på månen. Och det andra var inställt på Jupiter. Jupiter är ca 1 ljustimme iväg från oss. Man kunde även se 4 av Jupiters fyra månar som fyra små ljusprickar bredvid en annan lite större ljusprick som var Jupiter. Det var verkligen otroligt vackert med stjärnhimlen och intressant att lyssna på någon som kunde mycket om det. Men sen var vi vrålhungriga och åkte och åt thai mat på Pandaexpress.


 

Hawaii dag 14, Big Island.

Torsdag 14 april

Från en ananas till en annan.

 


 

Idag har vi flyttat från en pineapple park till en annan pineapple par p en annan del av Big Island. Detta ligger verkligen mitt ute i ingenstans och det tog lång tid att köra hit. Tanken var att vi skulle passera hawaiis och USA’s sydligaste punkt och även black sand beach. Men på grund av en stor skogsbrand i det området fck vi ändra våra planer och köra andra hållet istället. Vi gjorde istället ett stopp vid Rainbow falls, dock inga regnbågar idag tyvärr.

 

Sen gjorde vi även ett stop vid en stor ”pool” precis vid havet. Det var liksom en naturlig pool och det var havsvatten i men inte lika salt som i havet. Det var väldigt varmt och skömt i poolen så det var ett härligt stop.

 

Tyvärr är min telefon och jag inte vänner just nu. en har fått fullständigt fnatt så får nig köpa en ny när vi kommer tillbaka till Honolulu ifall de inte kan fixa den. Men det betyder att jag har lite dåligt med bilder just nu. Får fixa i efterhand.

På kvällen körde vi iväg och åt thaimat sen åkte vi tillbaka till pineapple park och kröp ner i sofforna och tittade på Peter Pan, dock på danska… Men det gick bra ändå.

God natt.

Hawaii dag 13, Big Island.

Onsdag 13 april

Roadtrip


 

Idag har vi spenderat mycket tid i bilen och sett mycket av Big Island. Första stoppen var ett 13 meter högt cliffjump. Jag avstod från att hoppa då jag känner mig mer än nöjd med min förra insatts från 8 meter. Men det var många modiga som hoppade. Men det såg väldigt läskigt ut och var väldigt svårt att komma upp då man var tvungen att tajma vågorna och klättra upp på klipporna för att komma upp och många hade problem med det. Dessutom fick vi veta att en killa hade dött där för inte så länge sedan då han blivit slungad in i klipporna av vågorna så jag var ändå gaska nöjd med mitt beslut, Vi fick dessutom en väldigt trevlig vän uppe på klipporna. En 8 veckor gammal Bordercollie valp. Alla flockades runt denna söta varelse och hans ägare kunde bada bäst de ville då vi med nöje passade honom.

12986339_10154747219094128_1786874122_o

12963537_10154747378904128_9115128963156021231_n

12998560_10154747364249128_5446376668133243363_n

13000280_10154747357264128_3430005794268074527_n

 

Sedan fortsatte vi mot Kailua Kona, en svart strand där många sköldpaddor kommer upp på stranden för att vila. Där var inte lika många sköldpaddor som det brukar vara. De sa att där kunde vara 200 sköldpaddor samtidigt och vi såg nog 11 eller något men det var fullt tillräckligt. Innan vi såg sköldpaddorna så badade vi i små pooler som gick under klipporna. Man kunde simma under klipporna mellan poolerna. Det var jätte häftigt och uppfriskande.

12963596_10154747378509128_6566846184322721770_n

 

ladda ned

 

Sen gick vi längst med stranden ca 3 km och såg flera sköldpaddor som låg och vilade. Man får absolut inte, under några omständigheter röra vid sköldpaddorna vilket jag tycker är bra. Tyvärr har vi sett en del som gör det ändå. Man får absolut lov att ta bilder med dem men tyvärr tycker jag att det är några här som har svårt att respektera gränserna och hela tiden ska pusha det och gå så nära som möjligt även när de försöker ta sig ner till vattnet igen. Inga djurmänniskor med andra ord…

13006620_10154747351529128_7566792043616934219_n

 

12974533_10154747351429128_3048032875296344719_n

13007198_10154747351054128_3484629441825626963_n

13007125_10154747352034128_8964869346485307016_n

 

13006646_10154747352079128_857275972310334953_n

Sen var tanken att vi skulle stanna och äta lunch. Problemet var bara att det inte fanns någonstans att äta. Vi hittade en supermarket och kunde köpa bröd och lite pålägg. Tiden hade sprungit iväg ganska mycket så vi var lite efter i vår tidsplan.

 

Sista stoppet var Waipio valley, en otroligt vacker dal. Vi stannade upp på en utkiksplats och tänkte vi skulle gå ner i dalen, vi visste inte hur lång det var att gå ner och det var ganska brant lutning, 25 %. Men några av ss började gå ner mer eftersom klockan var så mycket och det var en del som väntade uppe vid bilarna så delade vi upp oss. De som ville gå hela vägen ner till dalen kunde åka med Brian hem så gick han med dem ner och de som ville vända och gå upp igen och åka hem med Mette. Jag var ganska trött så jag valde att vända. Lite besviken då vi hade pratat om att vi kunde ta en ridtur i dalen och det hade varit ett fint sätt att få se den på, plus att jag hört att det skulle finnas vilda hästar där. De andra hade sprungit på ett vilt föl, vet inte var mamman var Så de var väldigt glada när de kom hem. Men jag har ju en så fin bäbis själv där hemma så jag var ändå inte så avundsjuk.

13009931_10154747221389128_1486763094_o

13010237_10154747221194128_1121651857_o

 

12991967_10154747219524128_911893868_o

 

13000602_10154747218624128_1470208564_o

 

13016357_10154747222589128_2039615668_o

13016746_10154747222719128_236576080_o

 

Naturen här är verkligen annorlunda, dels i jämförelse med Maui och Oahu men det skiftar också väldigt på ön Där vi bor och större delen av vår road trip så var naturen väldigt svart, det är ju lava sten överallt från gamla utbrott. Mn när vi närmade oss Waipio valley så blev det plötsligt väldigt grönt och påminde nästan mer om hemma.

13010735_10154747378909128_7930790011837779648_n

 

 

13000585_10154747222819128_1053514306_o

Man märker tydligt nu att folk börjar bli trötta. Vi har haft ganska intensiva dagar med mycket intryck och upplevelser. Jag är nog ganska van vid högt tempo så just det tycker inte jag är så jobbigt. Däremot tycker jag det är väldigt jobbigt att bo på detta viset. Kläderna är smutsiga och äckliga och man kan inte fixa sig ordentligt samt att man bor så tätt inpå varandra. Jag som inte har några syskon heller är inte van vid att behöva rätta mig så mycket efter andra och dela på allt. Men jag antar att det också är en nyttig upplevelse. Men jag längtar verkligen tills vi kommer tillbaka till Oahu och bara bor två och två. Speciellt som man nu börjar lära känna varandra och man tycker bättre om vissa än om andra. Men så är det ju alltid. Över lag är ju alla här väldigt trevliga så det är ju tur det. 

Hawaii dag 12, Big Island.

Tisdag 12 april

Chilldag


 

Idag har jag haft riktig chilldag. Nästan alla skulle ut och paddla kajak idag men jag valde att avstå då det var ganska dyr och jag är ju inget fan av kajaker. Vi var bara tre stycken som valde att va kvar hemma så vi hade det väldigt lugnt och skönt. Kunde duscha länge och få lite egentid vilket är ganska värdefullt när man bor såhär. Vi träffade äen en liten ödla som också bor här. Här är verkligen gott om ödlor överallt, som tur är så är de små. På maui kunde man ju se dem springa framför en vart man än gick. Fast dessa är mycket tjockare.

13012769_10154744278044128_6019666035110017123_n

 

13010743_10154744277979128_5965288831439485725_n

13007359_10154744277899128_73068582006649285_n

 

 

Såhär bor vi nu, vi sover 6 tjejer i samma rum och vi har rummet längst in, i rummet utanför sover typ resten förutom några killar och tjejer som bor en våning upp.

12974437_10154744278654128_2766230423405332521_n

Efter några timmar kom Mette hem igen och undrade om vi ville följa med och ta en fika innan vi skulle plocka upp folket vid kajakerna. Så vi åkte till samma ställe som vi va på igår där vi hade spanat in att de hade fina kakor. Utsikten från det stället var verkligen sjukt fin!

13000189_10154744285854128_4448233520697957201_n

13000132_10154744278864128_9041289316523753201_n

Sen åkte vi in till byn Kaiua som låg en bit bort, vi åt lunch på en restaurang inne i Kaiua och det var nog det godaste jag ätit en vi kom till Hawaii, små pulled pork burgare. Galet goda! efteråt gick vi runt lite i byn, hittade en liten marknad där vi spenderade en del pengar.

12991009_10154744277874128_528089415494468011_n

13010851_10154744277779128_7853012092927395777_n

12974445_10154744277869128_5148540018538792934_n

 

Sen åkte vi tillbaka hem och de som inte var på Mantarays igår åkte dit idag och vi andra är hemma och spelar kort och dricker öl.

Lagom aktiv dag. Imorgon tror jag att vi ska hikea upp till den stora vulkanen här.

 

De har så fina tavlor överallt, är nästan sugen på att köpa en och skicka hem till sverige. Tänk att ha ett såhär fint minne på sin vägg.

13010851_10154744277639128_1755278978105669909_n


 

Hawaii dag 11, Big Island.

Måndag 11 april

Under ytan


 

Första natten på Big Island, jag tyckte det var riktigt kallt så har har sovit i långbyxor och tjocktröja. Men här är också en hel del myggor så det var lite för att skydda mig mot det också. De har fått hit en myggsjukdom som de inte haft innan så de är lite hypade över det. Första gången är inte farligt men man får feer i ca 14 dagar men om man får det en gång till efter det så kan man få inre blödningar så det är inte så bra.

 

Vi gick upp och åt frukost och sedan skulle vi göra en hike ner till Captain James Cooks monument, en hike so inte var så lång men som skulle var ganska hård och ta ca 50 min. Det började okej men det var nästan bara lösa stenar så man fick vara försiktig med var man satte fötterna. När vi kom ner så var där ett stort minnes monument till Captain James Cook, det är han som säga ha upptäckt hawaii och det var Big island som han upptäckte först. När i kom dit så såg det inte jätte speciellt ut men när vi hoppade i vattnet så var det otroligt vackert. Massor av fiskar i alla färger och helt klart vatten. Vi snorklade runt där ett bra tag. Jag skippade dock snorkeln eftersom jag har svårt att inte andas genom näsan och då kommer det in vatten i cyklopen. Så jag körde på att hålla andan istället vilket också funkade bra.

12963794_10154742959289128_4060274247290881980_n 13015658_10154742959634128_7383920567658003102_n

Skärmklipp 2016-04-11 22.34.55

Skärmklipp 2016-04-11 22.33.46

Skärmklipp 2016-04-11 22.35.54

Sen var det dags att gå upp igen. Det va sjukt mycket jobbigare än någon av oss trott. Solen hade kommit fram nu också och stekte verkligen och det kändes som att det lutade rakt uppåt. Folk vandrade på i sin egen takt men efter ungefär halvvägs så upptäckte vi att vi saknade Rikke. Rikke har diabetes och jag tyckte inte att vi skulle lämna henne själv eftersom det inte går att få tag på någon ifall något skulle hända och vi visste inte om hon hade tillräckligt med vatten. Efter en stund kom hon men hon mådde inte så bra, tycker ho är sjukt tuff som pressar sig själv på det viset för det måste vara mycket tuffare än vad det är för mig. Och med gemensamma krafter lyckades vi ta oss hela vägen upp och hem igen men det var verkligen jobbigt och ingen skugga eller någonstans där man kunde ta skydd eller liknande.

hike2

 

12961506_10154742959284128_7660457419767962967_n

När vi kom tillbaka skulle vi köra och äta lunch. Vi stannade på ett litet ställe och jag och Mie delade på en hawaii pizza som här hette Luoa pizza.

Sen körde vi vidare till nästa snorkling ställe. Det var ett vacker6t ställe med lavasten ända ut i vattnet. Som man kunde hoppa i från. Vattnet var inte lika klar här men även här fanns det massor av fiskar i alla färger. Här var även några sköldpaddor inte lika stora som de vi såg på Oahu. Jag lyckades dock inte se några sköldpaddor men jag var inte i vattnet så länge för jag var väldigt trött och hade lite ont i huvudet efter att ha hållit andan så mycket när vi snorklade på det andra stället samt vandrat den hårda vägen upp. Men jag såg en sköldpadda från klipporna sen som simmade precis intill och den var väldigt söt.

12998598_10154742971839128_4519819065867007786_n

Sen var vi även lite kulturella och gick in i en park där de visade hur folket här levde förr. Det var inget stort men kändes bra att bry sig lite om deras historia också. Här fanns även stora trästatyer som är avbildade gudar.

12321349_10154742971844128_7887119738427554617_n

12670352_10154742974289128_5548257372804041995_n

13007128_10154742974254128_4149271747845830820_n

13007243_10154742971804128_5231071368631868214_n

 

Mantarays


 

18:10 var det dags för avfärd för de som skulle gör Mantarays idag och jag var en av dem. Vi fick åka ut i två omgångar då de har en surfingbräda med handtag som vi skulle ligga runt och de vill inte ha för många personer samtidigt utan max 6 st. Så damerna första som det så fint heter. Vi åkte ut samtidigt som solen gick ner, vi behövde endast åka 2 min med båten och sen kunde vi hoppa i. Vi fick låna våtdräkter samt snorlek och cyklop av dem och sen var det bara att hopp i. De har lampor som sitter på suringbrädan som lyser ner i vattnet så att algerna samlas där under och det är det som Rockorna äter så då kommer de dit och simmar runt. De är ca 5 m i bredd mellan ”vingarna” och väger ca 500 kg. Galet stora med andra ord. När man fick syn på dem första gången så är de mycket större än man kan tro och de ser lite läskiga ut. Den största vi såg var en av de första som de dokumenterade där, hon ha ca 60 år gammal och 6 m mellan vingspetsarna. En mantaray blir ca 80 år gammal berättade dem och Lefti som de gammla hette var inte färdigväxt än.

Första simmade de bara på de surfingbrädorna som var bredvid så vi blev lite besvikna men sen kom de till oss också och de kommer så galet nära så de nästan rör en. Första gången var det lite läskigt för det kändes som att man skulle hamna rakt i munnen på dem men sen var det bara häftigt! Vi hade väldig tur och fick se 3-4 stora samtidigt. Många ser bara en och vissa ser inga alls. Vi var i vattnet i ca 45 min innan vi åkte in och killarna åkte ut. Jag får låta filmerna tala för sig själv för detta går inte att beskriva med ord! En helt otrolig upplevelse!!

 

 

När vi satt och väntade på killarna så fick en av de som jobbade där ett sms att killarna skrev som tjejer fortfarande efter 20 min haha.

Hawaii dag 10, Maui, Big Island.

Söndag 10 april

Sunrise


 

 

Så klockan 03:00 var det rise and shine. Vi packade ihop våra saker eftersom vi skulle checka ut när vi kom tillbaka, sen var det bara att sätta sig i bilen igen. Vi körde upp på vulkanen igen men från andra hållet mot när vi körde till Hana. Det tog lite drygt 2 timmar att ta sig dit och även nu var det väldigt slingriga vägar.

 

Det va väldigt mycket folk som tänkte kolla på soluppgången. Det är tydligen väldigt poppis. Vi kom upp till toppen, ca 3000 m över havet, precis innan solen började gå upp. Vi ar en bit ovanför molnen så det var otroligt häftig utsikt där uppe. Vi stod precis vid en stor krater.

 

Sen var det bara att vänta och njuta av soluppgången. Det var väldigt mäktigt att se den gå upp på det sättet, tror aldrig jag gjort det innan faktiskt.

13000274_10154741770129128_8934974281667161248_n

12990957_10154741769924128_6414461141971163773_n

13006507_10154741769869128_1842495762487936766_n

 

12718017_10154741769409128_9087811233380138698_n

944921_10154741769234128_1231960240523160963_n

13015277_10154741769654128_6972874324306379225_n

13007202_10154741769099128_985574384517956509_n

På vägen ner stannade vi och åt frukost, det var ganska kallt där på morgonen så trots att vi var fullt påklädda i våra varmaste kläder så va vi lite frusna så alla köpte vars en varm choklad. Jag köpte även eggs Benedikt till frukost.

12985594_10154741768994128_8039135068063457546_n

12936726_10154741769064128_4811608308966786027_n

När vi kom tillbaka till Lahaina så checkade vi ut och packade in oss i bilarna och körde till flygplatsen för att flyga vidare till Big Island. Det tog ca 25 minuter att flyga till Big Island så vi hann knappt upp i luften innan vi skulle ner igen. Naturen på Big Island är väldigt annorlunda mot Maui och Oaho, detta är en vulkan ö och en vulkan är fortfarande aktiv. Här är väldigt mycket lavasten överallt och mycket är liksom svart.

 

Här ser ni vår snygga bil som vi hyrde lördag och söndag.

12974374_10154741768724128_5710038480345245689_n

12985639_10154741768894128_1321106926814256455_n