Hawaii dag 15, Big Island.

Fredag 15 april.

Born of fire

Born of the sea.


 

Dagen idag har spenderats i en vulkanpark. Big Island består av två vulkaner, en stor och en liten, den stora är fortfarande aktiv. Vi fick börja med att se en film om vulkanerna, ön och om naturen. Sen skulle vi hikea genom kratern, när vi stor ovanför kratern kunde vi se röken från själva vulkanen som steg upp. Man får inte komma så nära att man kan se det på nära håll eftersom det är för farligt. Sen gick vi ner genom kratern. Lavastenen var väldigt ojämn på vissa ställen och helt slät på vissa. Kratern var otroligt stor och när man såg människorna uppifrån såg de verkligen ut som myror.

ladda ned (1)

ladda ned (6)

ladda ned (2)

 

ladda ned (4)

ladda ned (5)

ladda ned (8)

 

ladda ned (10)

ladda ned (11)

ladda ned (12)

ladda ned

Vi stannade mitt i och hade lunchpaus. Marken var väldigt varm, den värms upp både från vulkanen och av solen.

13010831_10204519065657099_4965420344014856141_n

När vi kom upp från kratern gick vi även ner genom en stor lava tube. Lava tube är tunnlar som har bildats av lavan som runnit genom och stelnat. Denna var väldigt stor, en av de största tror jag till och med.

 

Sen körde vi till kusten och tittade på utsikten, det var häftigt att se för man kunde se vattnet skifta färg väldigt tydligt från turkost till mörkblått. Vågorna var väldigt höga och när de slog mot klipporna så bildades det regnbågar.

 

ladda ned (15)

 

ladda ned (17)

Efter det körde vi hem och bytte om för att sedan köra upp på vulkanen igen för att se solnedgången och sedan kolla på stjärnorna. Solnedgången failade en del då det var otroligt dimmigt så vi såg ingenting.

ladda ned (14)

 

Vi trodde inte vi skulle kunna se några stjärnor heller men efter ett tag så skingrades molnen. Detta var ett av världens bästa ställen att se stjärnorna på. Vi träffade en väldigt trevlig kille som jobbade där som hade studerat i Norge i 6 månader så han tyckte det var roligt att vi var från Danmark och Sverige. Han berättade massor om stjärnorna och visade även några stjärnbilder. Jag kunde se Lejonet men den var den enda av stjärntecknen som jag visste hur det såg ut. Han pekade även på kräftan, Vattumannen och oxen men jag visste inte riktigt vad jag skulle titta efter även om han försökte förklara. Vi såg även Orions bälte och hela Orion väldigt tydligt. Även Karlavagnen fast den var på andra hållet här jämfört med hemma. På hawaiianska heter Karlavagnen Nahiko som betyder 7 stjärnor eftersom den består av 7 st stjärnor.

ladda ned (15)

De hade även ställt ut teleskop som man kunde titta genom, ett av dem ar inställt på månen, man kunde se det väldigt nära, man kunde till och med se någon krater på månen. Och det andra var inställt på Jupiter. Jupiter är ca 1 ljustimme iväg från oss. Man kunde även se 4 av Jupiters fyra månar som fyra små ljusprickar bredvid en annan lite större ljusprick som var Jupiter. Det var verkligen otroligt vackert med stjärnhimlen och intressant att lyssna på någon som kunde mycket om det. Men sen var vi vrålhungriga och åkte och åt thai mat på Pandaexpress.


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *